Racuszki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej – 320 g
- 400 g jogurtu naturalnego – duży kubełek
- 3 średnie lub większe jajka – około 170 g po rozbiciu
- 4 łyżki cukru – około 60 g
- 4 łyżki oleju do smażenia lub roztopionego masła
- po jednej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 2 średniej wielkości jabłka – około 400 g
- olej lub masło klarowane do smażenia placków
Racuszki na jogurcie
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz jogurt muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. W tym przepisie najważniejsze jest to, by składniki nie były zimne.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 16 grubych racuszków o średnicy około 10-12 cm.
Jabłka ważone były przed obraniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.