Śniadanie

Potrzebne składniki

  • 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki śmietany (22% lub 18%)
  • 10 rzodkiewek
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • sól, pieprz
  • 5 jajek

Jak przygotować?

  1. Jajka włóż do garnka z zimną wodą, ustaw na małym ogniu. Od momentu, aż woda zacznie się gotować, licz 10 minut, wtedy jajka są gotowe.
  2. Odlej z garnka wrzątek i przelej jajka zimną wodą.
  3. Gdy się ostudzą, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (możesz też drobno posiekać).
  4. Jajka wymieszaj w misce z majonezem, posiekanym szczypiorkiem, śmietaną, musztardą. Dodaj sól i świeżo mielony pieprz oraz posiekaną cebulkę.
  5. Pastę wyłóż na kromki świeżego chleba, na wierzchu ułóż plasterki rzodkiewki!
Propozycja podania