Gnocchi z batatów

Składniki:
– 500 g puree z batatów
– 125 g mąki pszennej
– sól, pieprz
– 50 g masła
– 1 łyżka bułki tartej
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– kilkanaście listków świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. PUREE Z BATATÓW: Bataty umyj, osusz. Jeśli są bardzo duże przekrój na 2 lub 3 części, ale nie krój zbyt drobno. Włóż na blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st C i piecz przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij bataty, delikatnie zdejmij skórkę i oddziel miąższ. Rozgniataj widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Puree przełóż do miseczki, dodaj mąkę, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj na początku łyżką. Jak składniki się wstępnie połączą zagnieć już ręką, krótko, jedynie do połączenia i stworzenia jednolitej kuli.
  3. Ciasto podziel na mniejsze porcje, na blacie podsypanym odrobiną mąki roluj porcje ciasta, a następnie pokrój rulony podobnie jak kopytka. Możesz ugotować już takie gnocchi lub zdecydować się na zrobienie im rowków jak u mnie. Ja posiadam do tego specjalną drewnianą deseczkę kupioną we Włoszech, ale możesz uzyskać podobny efekt wykorzystując widelec. Każdą z kluseczek lekko ugnieć aby stała się okrągła, a następnie za pomocą widelca rolujcie delikatnie przyciskając, tak aby lekko się wydłużyła i były w niej widoczne rowki. Na koniec złap za dwa końce i lekko dociśnij do środka, aby kluseczka nie była zbyt długa a rowki zrobiły się jeszcze bardziej widoczne.
  4. Gnocchi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 30 sekund dłużej.
  5. Masło do polania: na patelni rozpuść masło, dodaj nieco soli, bułkę tartą i pod koniec połowę listków świeżego tymianku. Podsmażaj aż bułka nieco ściemnieje. Masłem polewaj ugotowane gnocchi, posypuj obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj.

SMACZNEGO!

Propozycja podania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.