Tortilla z kurczakiem

  • 4 tortille pszenne
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • mix sałat z roszponką (200 g)
  • 1 duży pomidor
  • papryka czerwona
  • długi ogórek

Sos czosnkowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub śmietany 18%
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Tortilla z kurczakiem smakuje najlepiej na ciepło, zaraz po jej przygotowaniu. Zaczynamy od pokrojenia warzyw. Paprykę czerwoną, ogórka i pomidora kroimy w kostkę.   Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju na złoty kolor posypując przyprawą gyros. Do miski dodajemy mix sałat – w moim przypadku z roszponką, ale równie dobrze można użyć samej kapusty pekińskiej czy sałaty lodowej (łącznie około 150-200 g). Do miski z sałatą dodajemy pokrojone warzywa oraz usmażonego kurczaka. W osobnej miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i jogurt naturalny do powstania jednolitego sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą tortillę kilkoma kroplami wody nacieramy za pomocą dłoni i wkładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Smażymy z obu stron przez 1-2 minuty (tylko do jej podgrzania i lekkiego zarumienienia). Na talerz nakładamy prostokątny kawałek folii aluminiowej – dzięki temu łatwo zwinąć tortillę w rulon, a następnie zjeść bez wypadania poszczególnych składników. Następnie ciepły placek smarujemy sosem czosnkowym (około 1 łyżka). Na środek tortilli nakładamy porcję sałaty, warzyw z kurczakiem i skrapiamy odrobiną sosu czosnkowego (można też polać np. odrobiną ketchupu lub sosem tysiąca wysp). Dolną część i boki tortilli delikatnie podwijamy (żeby warzywa i sos nie wypadały w trakcie gryzienia). Zwijamy w rulon. Następnie zawijamy tortillę w sreberko (wystarczy sam dół, lub nawet jej połowę żeby ułatwić sobie jej jedzenie).  

propozycja podania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.