Zupa
- 2 udka z kurczaka
- 60 dag pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietany kremówki
- Sól
- Pieprz
- Bazylia (łyżeczka)
- Koperek zielony
- Około 250 g makaronu (u mnie krajanka)
Wykonanie:
Udka opłukałam, osuszyłam, dałam do garnka, zalałam około 1,5 l wody, posoliłam i dodałam jarzyny. Jedną marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce o dużych oczkach, drugą marchewkę pokroiłam na plasterki. Cebulę pokroiłam w kostkę. Na patelni roztopiłam masło i wrzuciłam pokrojoną cebulę.
Pieczarki pokroiłam w plasterki i dodałam do cebuli (razem podsmażyłam). Następnie pieczarki dałam do wywaru rosołowego. Chwilę pogotowałam, następnie do zupy wlałam śmietanę kremówkę. Doprawiłam pieprzem, solą i bazylią (do smaku). Osobno ugotowałam makaron. Do miseczek nałożyłam makaron, zalałam zupą i posypałam świeżym koperkiem.