Zupa

  • 2 udka z kurczaka
  • 60 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml śmietany kremówki
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia (łyżeczka)
  • Koperek zielony
  • Około 250 g makaronu (u mnie krajanka)

Wykonanie:
Udka opłukałam, osuszyłam, dałam do garnka, zalałam około 1,5 l wody, posoliłam i dodałam jarzyny. Jedną marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce o dużych oczkach, drugą marchewkę pokroiłam na plasterki. Cebulę pokroiłam w kostkę. Na patelni roztopiłam masło i wrzuciłam pokrojoną cebulę.
Pieczarki pokroiłam w plasterki i dodałam do cebuli (razem podsmażyłam). Następnie pieczarki dałam do wywaru rosołowego. Chwilę pogotowałam, następnie do zupy wlałam śmietanę kremówkę. Doprawiłam pieprzem, solą i bazylią (do smaku). Osobno ugotowałam makaron. Do miseczek nałożyłam makaron, zalałam zupą i posypałam świeżym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.